Nauka w Niepublicznym Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie trwa 5 lat.
Drugi język obcy niemiecki
Rozszerzenia: język angielski
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji
1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceny jakości surowca;
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego.
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań;
2. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- oceniania jakości żywności;
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
- wykonywania usług gastronomicznych;
- ekspedycji potraw i napojów.
W programie nauczania zawodowego m.in.:
- Podstawy gastronomii
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
- Przygotowanie dań
- Wydawanie dań
- Planowanie żywienia
- Organizowanie produkcji gastronomicznej
- Prowadzenie usług gastronomicznych
Miejsca, w których będziesz mógł podjąć pracę
Po ukończeniu nauki w naszej szkole, będziesz posiadać te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto zaplanujesz, zorganizujesz i wykonasz usługi związane z gastronomią, dlatego też znajdziesz zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jak również będziesz przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Dodatkowe korzyści z nauki w szkole ZDZ
Podczas nauki w naszej szkole uczniowie, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS – World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.
Dodatkowe zajęcia z DIETETYKI obejmują m.in:
- jak prawidłowo bilansować swoje posiłki,
- zasady prawidłowego żywienia,
- jak zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe na lepsze,
- jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych,
- planowanie diet.