Nauka w Niepublicznym Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych trwa 1 rok.


Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele co dwa tygodnie.


Po ukończeniu nauki słuchacz m. in.:



  • dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;

  • planuje posiłki oraz układa jadłospisy, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;

  • oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;

  • rozróżnia zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;

  • zna nowe trendy w żywieniu i alternatywne sposoby żywienia;

  • układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, z uwzględnieniem wartości odżywczej potraw;

  • sporządza kalkulację cen potraw i napojów;

  • przygotowuje oferty usług gastronomicznych i kalkuluje koszty tych usług;

  • planuje usługi gastronomiczne i dobiera metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;

  • przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych, dobiera odpowiednie urządzenia i sprzęt oraz zastawę i bieliznę stołową.


Miejsca, w których będziesz mógł podjąć pracę


Po ukończeniu nauki słuchacz posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto planuje, organizuje i wykonuje usługi związane z gastronomią, może więc znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jest także przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.


Podczas nauki słuchacze, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.


Zajęcia prowadzą praktycy w zawodzie.



Adres:
Strona www: www.szkola.zdz.edu.pl

Adres:
00-252 Warszawa, ul. Podwale 13
tel.: 786 982 711, 22 831 74 30, 22 831 00 81 w. 118
e-mail: szkoly@zdz.edu.pl